Spring til indhold

Beskikket advokat

Min veninde kommer på besøg i næste måned. Jeg glæder mig til at se hende. Vi har haft kontakt via mail i de sidste 2 år. Vi har ikke set hinanden, siden vi var ganske unge. Det bliver ualmindeligt spændende at få besøg af hende. Jeg ved, at hun glæder sig til at se mig. Vi har talt meget om det. Vi har især talt om, at vi måske frygter ikke at leve helt op til de billeder, vi har på nethinden fra, dengang vi var små, naive og unge. Hun har fortalt mig, at hun er ligeglad med, hvad andre tænker om hende. Hun vil bare se mig. Så hun er parat. Det har været meget trøstende for mig at høre og læse de ord i hendes mails og beskeder. Hun er ikke det mest veluddannede menneske, jeg kender. Men hun er et ordentligt menneske. Og det er det mest værdifulde.

Jeg er advokat

Højtuddannede mennesker som jeg selv kan være nogle banditter i andre menneskers liv. Fordi vi har lært at sno os i systemerne, kan gennemskue tingene og analysere dem i sønder og sammen. Som advokat i strafferet er det min opgave til hverdag at analysere og vende argumenter, så de kan komme min kunde til gode. Det arbejde har gjort mig meget kynisk. Jeg kan få en uskyldig til at fremstå som en stor skurk. Jeg kan få en skurk til at fremstå som et fromt lam. Det hele kommer an på ord og evnen til at håndtere ord – i de rette øjeblikke. Og det er det, jeg er meget dygtig til. Jeg er god til retorik. Og jeg er god til at manipulere med ord og intentioner. Så ja, jeg er en ret god advokat. Derfor tillader jeg mig også at tage nogle ret store honorarer. Jeg har brugt mange år på at studere og forfine mine metoder. Jeg bruger al den tid, det kræver for, at en kunde vinder sin sag. Om det er anklagerollen eller forsvarsrollen, jeg tager, er ligegyldigt.

Arbejder som beskikket

Jeg kan lide begge sider af sagen. Også hvis jeg arbejder som såkaldt beskikket advokat. Mest af alt så tæller det, at jeg tror på min kunde. Kan han eller hun overbevise mig om, at han/hun har ret, så er jeg med. På den ene eller den anden side af bænken.
Det forretningskoncept forvirrer mange. Jeg bliver ofte spurgt om, hvordan jeg kan være anklager den ene dag og forsvarer den anden.

Lov er lov

Svaret er simpelt. Det er ikke et spørgsmål om at forsvare eller anklage. Det er et spørgsmål om at finde den retfærdige løsning for min kunde. Og sker det ved at manipulere med ord og argumenter, så er det den rigtige vej. Sker det ved at fremlægge beviser, og tale overbevisende til uinteresserede og uengagerede mennesker, så er det vejen, der skal bruges. Det hele er et spørgsmål om at bruge sine ord på den bedste måde. Og det kan jeg. Og ja, det kan være trættende at stå i en retssal i flere timer. Det er aldrig trættende at læse, studere ord og finde nye måder at bruge ord på.