Spring til indhold

Historien bag sutskoene

Vi ved, at sko har eksisteret i flere tusinde år. Fx så havde den 5000 år gamle, nedfrosne mand, der blev fundet i Alperne for nogle år siden sko på. Hjemmesko har vi kendt til i blot ca. 1000 år! De første hjemmesko stammer fra Vietnam, og det var ikke førend hen mod slutningen af det 15. århundrede, at man begyndte at bruge den slags sko i Europa. Dengang, i Vietnam, var hjemmeskoene ikke et symbol på komfort og hygge. Tværtimod. De signalerede fangenskab. Deres sål var nemlig lavet af blødt materiale, som forhindrede, at kvinderne, der tjente sultanerne, løb bort.

Fra Vietnam til Europa

Rejsen fra Vietnam til Europa var lang og gik via Mellemøsten og de nordafrikanske lande. Her blev det, vi kender som snabelsko, udviklet. Det var til at begynde med en meget blød sko, og den havde ikke hælkappe. Den kunne være fremstillet af silke eller fløjl og var tit ekstremt pyntet med broderier og ædelstene. Den type hjemmesko blev brugt af meget rige mennesker. I løbet af det 17. århundrede blev den type sko også brugt ved det franske hof, hvor de rige havde råd til at anskaffe sig den type sko. De levede et liv i luksus og komfort. Ingen snavsede sko hos dem.

Hjemmesko til mænd

På samme tid blev der udviklet en lignende type hjemmesko til mænd i Venedig. Gondoliererne udviklede en blød sko, som havde en tynd og skridsikker sål, så de ikke gled eller satte mærker på gondolerne.

De bløde, komfortable sko, som vi i dag forbinder med hygge og varme fødder, blev først rigtigt tilgængelige for mere almindelige mennesker i løbet af midten af 1940’erne og 50’erne.

Siden da er hjemmeskoene blevet en del af vores hverdag. Vi har egentlig glemt, at de ikke altid har været hos os. De færreste af os ved, at hjemmesko ført blev brugt til at holde tjenestepiger inde i paladset.

I dag er der et rigt udvalg, og det gælder også her, at du får, hvad du betaler for. Hvis du vil have de sundeste, bedste og varmeste hjemmesko, skal du prøve Shepherd!