Spring til indhold

Hvor meget?

  • af
Hvad koster det at låne

Hvor meget kan jeg låne? Tænker du over, hvad du kan låne og hvilke muligheder, du har? Dine muligheder afhænger totalt af hvilken indkomst du har, din alder, din nuværende gæld, hvad du vil bruge penge til, hvor henne du låner pengene og desuden mange andre faktorer.

Find ud af hvad du vil låne til

Det handler først om, at du finder ud af, hvad du vil bruge pengene til. Er det for eksempel en bil, et hus, rejse eller forbrug. Lånene vil ændrer sig alt efter hvad du låner penge til. Hvis du for eksempel optager et lån til en rejse, så vil der oftest være tale om et forbrugslån, der er dyrere end for eksempel et boliglån. Pengene vil jo stå i huset, så derfor vil banken tage en mindre risiko her, end hvis du låner penge til en ferie, hvor penge derefter vil “forsvinde”.

Find ud af hvor meget du vil låne

Dernæst skal du finde ud af, hvor meget du har tænkt dig at låne. Er der tale om et småbeløb på et par tusinde kroner eller er der tale om et beløb på flere millioner af kroner? Oftest vil der være en sammenhæng på beløbet, du låner og det, du vil låne til.

Er der for eksempel tale om, at du skal låne til bolig, vil det oftest være et stort lån. Hvis du derimod skal låne penge til forbrug, vil der oftest være tale et par tusinde kroner.

Er det smart at låne penge?

Det kommer an på så meget. Er der tale om, at du låner penge med sikkerhed, så vil ofte få et fint lån. Hvis du derimod vil låne penge uden sikkerhed, vil lånet oftest være relativt dyrt. Låne-udbyderen tager en større risiko ved at låne penge ud uden sikkerhed.

I princippet har låneudbyderen kun din underskrift som sikkerhed for, at du betaler pengene tilbage. Hvis du derimod låner penge med sikkerhed, kan låneudbyderen tage garanti i dine værdier og ejendele.

Hvad hvis du er registreret i RKI

Hvis du står registreret i RKI(Ribers Kredit Information), så er dine muligheder for at låne penge stort set lig med nul. Derudover kan det for dig være ret dumt at låne penge. Du kan i forvejen ikke betale din gæld tilbage. Det vil betyde, at du kun kan optage meget dyre lån, hvilket vil betyde flere renter og højere gæld.

Det eneste kloge lån, du kan optage, når du står registreret i Ribers Kredit Information, er det lån, hvor du samler alle dine dårlige lån til et samlet lån. Her forlænger du som regel lånets løbetid og får sammenlagt en mindre rente. Det er det sammen, som eksperterne gør i Luksusfælden.