Spring til indhold

Tyngdedyner og kugledyner

Tyngdedyne

Har du problemer med søvnen? Du sover uroligt, og du vågner altid med en følelse af at være træt. Du klarer dig igennem de første morgentimer med kaffe i spandevis, fordi trætheden er du bare nødt til at ignorere. Det er usundt ikke at få en god nats søvn. Jeg siger ikke, at du ikke må vågne i løbet af natten. Tissetrangen kan vække dig. Men du kan som regel godt falde i søvn igen efter det korte toiletbesøg. Kan du ikke det, så vil jeg anbefale, at du anskaffer dig en kugledyne – tyngdedyne.
Og hvad er en kugledyne så?

Den giver tryghed

En kugledyne er, som navnet siger en dyne, der er fyldt med bittesmå kugler. De er lydsvage og larmer ikke, når du bevæger dig under dynen. Det er en tung dyne. Og kuglerne inden i den bevirker, at den (dynen) ligesom trykker på din krop, så du bedre forstår din krop. Den stimulerer med andre ord dine sanser, og du kan begynde at falde til ro. Med andre ord: En kugledyne kan hjælpe dig til en bedre og roligere søvn.

Kugledyner kan du købe både til dig selv og dit barn. Men du skal være opmærksom på, at en kugledyne faktisk kan være ret tung. Og det er vigtigt, at en kugledyne ikke er for tung. Den må ikke kunne forhindre dig i at bevæge dig, imens du sover. Og den må slet ikke kunne hæmme din vejrtrækning. Bedst er det at handle et sted, hvor der er professionel hjælp bag – for eksempel på https://dk.gloriamundicare.com/

Vægten er vigtig

Der findes en lille regel, som siger, at en kugledyne højst må veje 10% af brugerens kropsvægt. Så vejer du fx 65 kg, så må din kugledyne højst veje 6,5 kg. Du kan finde kugledyner, der vejer op til 10 kg. Den skal du selvfølgelig ikke bruge, hvis du vejer 65 kg. Den vil kunne hæmme dig i din søvn. Du kan også købe en kugledyne til dit barn. Du skal bare huske på, at den ikke må veje for meget.

Kugledyner vejer normalt mellem 2 og 10 kg, men det er faktisk også muligt at finde kugledyner til helt små babyer. De kaldes ofte for tyngdeposer. Det er en slags sovepose, som dit lille barn kan ligge i, og posen kan ikke bevæge sig op over barnets ansigt. Den fungerer ligesom en kugledyne.

Fyldt med små kugler

Teknisk set, så er en kugledyne konstrueret på den måde, at den indeholder rigtigt mange kugler, der kan bevæge sig. De er syet ind i dynen i sektioner, inden for hvilke de kan bevæge sig. Du ender derfor ikke med en dyne, hvor alle kuglerne er trillet ned i det ene hjørne efter en lidt urolig nat. De bliver inden for deres sektioner. Bevægeligheden bevirker, at trykket, som dynen lægger på din krop, er stabilt. Også selv om du bevæger dig meget i søvne. En kugledyne kan faktisk godt erstatte en almindelig dyne, selvom den er noget tungere. En almindelig dyne vejer mellem 400 og 1200 gram. Men det kan godt være, at det kræver lidt tilvænning at bruge den. Og får du det ubehageligt, når du bruger en kugledyne, så skal du selvfølgelig finde din almindelige dyne frem igen.