Spring til indhold

Efterskolen var god

Den kommende unge generation på arbejdsmarkedet får det altså svært! En næsten absolut mangel på disciplin, på respekt og på forståelsen af, at ikke alt roterer omkring den enkelte: Det er desværre mere reglen end undtagelsen. Om det skyldes slap opdragelse i hjemmet, dårlige skoler eller en kombination, skal jeg lade være usagt. Men jeg ved, at unge, der kommer ud på den anden side af visse efterskoler, er væsentligt bedre rustede end dem, der ikke har gået på efterskole!

Musik og disciplin

Et virkelig godt eksempel er Erland, der stammer fra en familie, hvor det med regler, disciplin og orden i sagerne bestemt ikke var fremherskende. Heldigvis for ham kom han på efterskole, og det ændrede alt for ham. Han havde gået på en efterskole med musik som linjefag og vi fik ham ind på cafeen umiddelbart efter som medhjælper.

Han havde samlet mere op på den skole end blot en udvikling af hans musiske talenter – musikundervisningen havde lært ham disciplin og samarbejde, og det er jo, hvad vi kan bruge her.

Efterskoler udvikler

Efterskoler udvikler de unge! Her er de nødt til at fungere i et fællesskab, der rækker udover skoletiden, da de jo bor på skolen. Og den kombination af lærernes undervisning og de andre elevers behov for samspil – ja det virker altså!

Erland havde gået på Nørre Åby Efterskole på Fyn – men der er jo uden tvivl mange andre gode af slagsen.

Mulighederne er legio, og vi ved bare fra Erland og fra et par unge piger, vi har haft som ferieafløsere, at netop den efterskole producerer nogle ret solide unge!